حمل و نقل چیست؟
به طور کلی حمل و نقل عبارت است از مدیریت ،اجرا، هماهنگی و پیگیری مسائل مربوط جهت جابه جایی کلیه کالاها و اسناد بین نقطه مبدا و نقطه مصرف برای تأمین نیازهای مشتریان یا شرکت ها.
امروزه تجارت بین الملل به شدت در حال توسعه و پیشرفت است و بسیاری از تجار و بازرگانان در جستجوی سرویسی مطمئن، دقیق، سریع و مقرون به صرفه جهت حمل کالاهای خود هستند. این امر منجر به گسترش شرکت های حمل و نقل فراوان با خدمات گوناگون شده است. بنابراین انتخاب بهترین گزینه جهت حمل و نقل بسیار اهمیت دارد زیرا با انتخاب روش اشتباه ممکن است هزینه های فروان و غیر ضروری را متحمل شویم.
روش های گوناگون حمل و نقل عبارتند از : حمل و نقل زمینی، دریایی، هوایی، جاده ای، شهری و ریلی . هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایبی می باشند. روش های گوناگون حمل با توجه به ماهیت کالا بر روی نحوه ی ارسال، مدت زمان ارسال و هزینه های ارسال کالا تاثیر فراوان دارند. گاهی در ارسال مرسوله ها با توجه به سرویس دلخواه مشتری و مدیریت هزینه ها از چند روش متفاوت برای حمل کالا استفاده میشود.
تاریخچه ی حمل و نقل به چه معناست؟
پیش از پرداختن به معنای واقعی حمل و نقل، به توضیح مختصری از تاریخچه ی حمل و نقل می پردازیم.
می توان به این نکته اشاره کرد که یکی از اساسی ترین و ابتداترین روش حمل و نقل در جهان، حمل و نقل جاده ای می باشد. این روش از طریق حیوانات انجام می شد.
در ایام گذشته افراد از درشکه و یا ارابه های بسیار بزرگ جهت حمل و نقل های زمینی استفاده می کردند. با توجه به پیشرفته و مدرنیته شدن و همچنین رونق یافتن صنعت تجارت، حمل و نقل دریایی (به وسیله ی کشتی های بادبانی) بین افراد رواج پیدا نمود. بدین ترتیب طبق گذر زمان کشتی های گوناگونی با داشتن ویژگی های پیشرفته تری توسط انسان اختراع شد.
تعریف حمل و نقل
حمل و نقل یکی از راه و روش های تجارت در کشور می باشد. می توان گفت یکی از ابزار و وسیله های جابجایی محصول و یا انسان ها حمل و نقل می باشد.
حمل و نقل بین المللی کالا نیازمند داشتن قوانین و مجوزهای رسمی و مقرر می باشد. توجه داشته باشید که جنس، وزن و ابعاد کالا بسیار مهم است.
حمل و نقل هوایی
حمل و نقل هوایی را می توان جز سریعترین روش حمل و نقل دانست.
جهت عملیات بین المللی ، اینگونه حمل و نقل می تواند 45٪ از درآمد یک شرکت هواپیمایی معمولی را به خود اختصاص دهد.
به طور معمول ، محموله های هوایی بیشتر شامل بارهای دارای محدودیت زمانی، حساس و ارزشمند می باشند که باید در مسافت های طولانی حمل شوند. از جمله خدمات حمل هوایی میتوان به واردات ، صادرات، ترنسشیپمنت، کالای خطرناک، کالای فاسد شدنی ، کالاهای تجاری، و حمل نمونه کالاهای تجاری و اسناد و مدارک مهم به صورت اکسپرس(پست سریع ) نام برد.
اگر چه این روش حمل بسیار سریع و ایمن است و از لحاظ زمانی قابل برنامه ریزی و پیش بینی می باشد اما نسبت به سایر روش های حمل گران تربوده واز لحاظ وزنی یا ابعادی برخی ایرلاین ها دارای محدودیت هایی می باشند. همچنین در برخی موارد محدودیت هایی جهت ارسال برخی کالاهای خطرناک وجود دارد که هزینه ارسال اینگونه کالاها را به صورت جداگانه افزایش میدهد.
همچنین می توان گفت روش حمل و نقل هوایی، جزء یکی از روش های حمل و نقل ایمن و سریع جهت بارهای ارزشمند و مهم محسوب می شود.
با این روش حمل و نقل هوایی، شما می توانید محصول و یا کالای مورد نظر خود را به هر نقطه ی دنیا توسط هواپیماهای بیزینسی و باربری منتقل و جا به جا کنید.
خدماتی از جمله:
- حمل مایعات
- حمل هرگونه باتری
- کالاهای مهم و خطرناک
حمل و نقل زمینی
حمل و نقل زمینی از متداول ترین روش های حمل می باشد که به طور کلی در برگیرنده ی حمل جاده ای ، غیر جاده ای و ریلی می باشد . این نوع حمل معمولا با استفاده از انواع کامیون های اتاق دار، لبه دار، تیغه دار، کفی، سقف دار، یخچال دار، تانکر، بونکر و … صورت می گیرد.
حمل و نقل زمینی نسبت به حمل هوایی مقرون به صرفه تر بوده و نسبت به حمل دریایی در زمان کوتاه تری بسته ها را به مقصد می رساند همچنین مانند حمل دریایی نیاز به ترانزیت کالا از گمرکی به گمرک دیگر ندارد. البته شایان ذکر است که وضعیت آب و هوا و ترافیک جاده ای ،تاثیر بسزایی در سرعت عمل و دقت و امنیت این حمل و نقل دارد .
در حمل و نقل زمینی نیز ما شاهد صدور بارنامه خواهیم بود که به دو صورت حمل فول تراک (FTL)و گروپاژ (LTL) می باشد. این بارنامه شامل مشخصات و نشانی فرستنده و گیرنده ، مشخصات نوع کالا، تعداد بسته ها، ابعاد و وزن ، مبدا ، مقصد و نرخ کرایه می باشد.این بارنامه در سه نسخه می باشد . یک نسخه برای ارسال کنند، یک نسخه برای گیرنده و نسخه آخر برای متصدی حمل و نقل می باشد.
انواع گوناگون کالاهای خطرناک وغیر خطرناک ، کالاهای فاسد شدنی وابزار آلات صنعتی و تجهیزات پزشکی و …معمولا در وزن های بالا با استفاده از این روش حمل می شوند.
به راحتی می توان گفت یکی از قدیمی و اصیل ترین شیوه حمل و نقل و جابجایی کالا در دنیا، حمل و نقل زمینی می باشد. در جامعه ی امروزی حمل و نقل زمینی از لحاظ سرعت و قیمت، می توان گفت بسیار مناسب می باشد.
حمل و نقل زمینی به دو دسته ی حمل و نقل جاده ای و ریلی نیز تقسیم می شود. روش حمل و نقل زمینی کالا و محصول از طریق تریلی و کامیون بسیار رایج می باشد.
در حمل و نقل زمینی، صدور بارنامه بسیار حائز اهمیت می باشد. این بارنامه شامل محتواهایی از جمله: نشانی گیرنده، نشانی فرستنده، تعداد، وزن، نوع کالا یا محصول و یا کرایه وهزینه ی حمل و نقل کالا یا محصول می باشد.
حمل و نقل جاده ای
حمل و نقل جاده ای به معنای حمل و نقل کالا و اشخاص از یک مکان به مکان دیگر در جاده ها است. در مقایسه با سایر وسایل حمل و نقل ، مزیت های زیادی در مورد حمل و نقل جاده ای وجود دارد. سرمایه گذاری مورد نیاز در حمل و نقل جاده ای در مقایسه با سایر شیوه های حمل و نقل مانند راه آهن و حمل و نقل هوایی بسیار کمتر است. هزینه ساخت و ساز ، هزینه بهره برداری و نگهداری جاده ها ارزان تر از راه آهن است. مهمترین مزیت حمل و نقل جاده ای این است که می تواند سرویس تحویل درب به درب کالا را فراهم نماید و وسیله ای بسیار مقرون به صرفه برای باربری ، بارگیری و تخلیه بار باشد. از جمله سرویس های حمل و نقل جاده ای می توان به محموله های حجیم ترانزیت و ارسال کالا و کامیون های یخچالی اشاره کرد.
در بیشتر مواقع تحویل کالا بین شهرها و روستاهای کوچک فقط از طریق حمل و نقل جاده ای امکان پذیر است. اما ، علیرغم شایستگی های مختلف ، حمل و نقل جاده ای محدودیت های عمده ای دارد. به عنوان مثال ، در صورت حمل و نقل جاده ای ، احتمال تصادفات و خراب شدن بیشتر است. بنابراین این نوع حمل و نقل به اندازه سایر وسایل حمل و نقل ایمن نیست.
به صورت کلی این نوع حمل و نقل به واسطه ی جاده ها صورت می گیرد. حمل و نقل جاده ای به دو روش انجام می شود.
- حمل و جابجایی مسافر
- حمل و جابجایی بار
می توان گفت در اکثر کشورهای جهان، قوانین، گواهی نامه و مجوزها در دو زمینه ی مسافر و باربری متفاوت هستند.
حمل و نقل جاده ای به وسیله ی ارابه (کالاسکه) و یا حیوانات انجام می شد. امروزه با توجه به پیشرفته شدن وسایل نقلیه، حمل و نقل جاده ای هم بسیار پر رونق شده است.
همچنین می توان گفت که حمل و نقل جاده ای از طریق کامیون، مینی بوس، کامیون، ماشین های باربری، خاور، تریلی، وانت، ترانزیت، تانکر، کفی، ماشین های شخصی و اتوبوس صورت می گیرد.
حمل و نقل شهری
این نوع حمل بیشتر مربوط به خدماتی می باشد که دردسترس عموم قرار می گیرد و شامل کامیون، اتوبوس، وانت، ون، قایق های مسافری و قطار شهری می باشد. خدمات این گونه حمل و نقل بر اساس نرخ کرایه و مسافتی طی شده از مبدا تا مقصد می باشد. حمل و نقل بین شهری معمولا توسط اتوبوس ها ، خطوط ریلی بین شهری و خطوط هواپیمایی صورت میگیرد. از نکات لازم قانونی در امر جابجایی کالاها و اثاثیه میتوان به صدور بارنامه در چند نسخه اشاره نمود. از آنجایی که بودجه ی حمل و نقل عمومی توسط دولت تامین می گردد در بسیاری از موراد نرخ کرایه ثابت می باشد و برای بسیاری از افراد مقرون به صرفه خواهد بود.
حمل و نقل ریلی
حمل و نقل ریلی که با استفاده از قطار در مسیرها (ریل یا راه آهن) حرکت می کنند یکی از مهمترین ، رایج ترین و مقرون به صرفه ترین حالت های رفت و آمد و حمل کالا در مسافت های طولانی و همچنین مسافت های کوتاه است.
حمل و نقل ریلی از نظر ایمنی به عنوان یکی از معتبرترین حالت های حمل و نقل است و در مقایسه با سایر روش ها، جا به جایی کالا توسط قطارها سریع می باشد و شرایط جوی تاثیر بسزایی در روند ارسال آنها ندارد. حمل و نقل ریلی بهتر از هر وسیله حمل و نقل دیگری سازماندهی شده است. دارای مسیرها و برنامه های ثابت است. خدمات آن نسبت به سایر شیوه های حمل و نقل مطمئن تر ، یکنواخت و منظم تر است.این روش حمل اکنون به یک سیستم مدرن و پیچیده تبدیل شده است که هم در شبکه های شهری و هم کشور (و قاره) در مسافت های طولانی مورد استفاده قرار می گیرد.
حمل و نقل ریلی محدودیت هایی نیز دارد. یکی از بزرگترین محدودیت های حمل و نقل ریلی هزینه سنگین است. قطارها برای ساخت و نگهداری به سرمایه بالایی احتیاج دارند و در زمان ساخت شبکه ی ریلی هزینه افزایش می یابد. هزینه ساخت و ساز ، تعمیر و نگهداری و هزینه های سربار در مقایسه با سایر روش های حمل و نقل بسیار بالاست. حمل و نقل ریلی نمی تواند خدمات درب به درب را به خوبی پوشش دهد . همچنین بارگیری یا تخلیه با واسطه باعث هزینه بیشتر و اتلاف وقت می شود.
حمل و نقل دریایی
این نوع حمل نقش مهمی در ارسال محموله های حجیم و فله بین کشورها و قاره ها ایفا می کند. افرادی که این روش حمل را برای ارسال محموله های خود انتخاب می کنند معمولا از نظر زمانی دارای محدودیت نمی باشند و به دنبال هزینه های مقرون به صرفه جهت حمل مرسوله خود می باشند.
کالاهایی که معمولا از این طریق حمل می شوند عبارتند از : نفت خام ، بنزین ، ماشین آلات صنعتی، محصولات کشاورزی ، مایعات ، اتومبیل ها و تجهیزات تولییدی و …
این روش حمل در دو حالت امکان پذیر است : LCL(کمتر از حجم کانتینر) و FCL(کانتینر کامل). حالت اول برای بارگیری کالاهایی می باشد که از نظر حجمی و وزنی کمتر از یک کانتینر هستند و حالت دوم برای بارگیری کالاهای حجیم ترمی باشد که به یک کانتینر کامل نیاز دارند.
حمل و نقل دریایی، از روش ها ی مختلفی همچون : کراس استافینگ ، روش مستقیم ، ترنسشیپمنت، گروپاژ ، چارترینگ، ،کالاهای فله، استفاده ازکانتینر یخچالی (برای کالاهای تحت شرایط دمایی خاص )استفاده می کند. پیگری مرسوله ،توسط شرکت ها ،و ارگان های حمل و نقل بین المللی انجام شده و بارنامه برای کالاها ،صادر می گردد.
هر یک از روش های ذکر شده برای گروه خاصی از کالاها و شرایط مناسب هستند. برای نمونه اگربرای ارسال کالایی به کشور دیگر عجله دارید روش حمل هوایی بهترین گزینه است. البته قوانین مربوط کشورها نیز در ارسال انواع کالاها بسیار حائز اهمیت است.
ارائه ی یک سرویس حمل و نقل مطمئن و مناسب به عزم و اراده قوی جهت مدیریت زمان و همچنین هماهنگی و سازماندهی وسیعی نیاز دارد. شرکت بازرگانی باریزان با استفاده از تجربه ی فراوان کارشناس حمل بین الملل تلاش زیادی برای بهبود این امر کرده است. مشاوران باریزان با آگاهی از خدمات مورد نیاز مشتریان عزیز به دنبال ارائه بهترین روش برای حمل انواع کالاهای مجاز هستند تا به گسترش فعالیت تجاری شما عزیزان در حوزه ی بین الملل کمک کنند.
حمل و نقل بین المللی چیست؟
جالب است بدانید که یکی از روش های پیشرفت روزافزون شما، تجارت بین الملل می باشد. پس از خرید یا فروش کالا یا.. باید به فکر حمل و نقل (جابجایی) آن باشید.
به علت دارا بودن هزینه های نسبتا سنگین، شما قطعا باید در انتخاب روش حمل و نقل دقت بفرمایید.
سرویس پیش کرایه
شرکت باریزان قادر به ارائه ی خدماتی می باشد که کلیه هزینه های مربوط به حمل و نقل و یا ترخیص بر عهده ی فرستنده می باشد و مشتری موظف به پرداخت هزینه ای در ایران نمی باشد.
جهت چگونگی ارائه این سرویس با ما در ارتباط باشید.